6 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για “Τα Νούφαρα” του Monet

Claude Monet, Water Lilies (c.a. 1914-1917) from the collection of De Young Museum

Πόσα πράγματα γνωρίζουμε τελικά για την ιστορία των αγαπημένων μας έργων τέχνης; Εδώ έχουμε μια λίστα με 6 αλήθειες για τα περίφημα “Νούφαρα” του Claude Monet:

1.Τα νούφαρα δεν είναι μόνο ένας πίνακας.

Ο τίτλος «Νούφαρα» δεν ανήκει αποκλειστικά σε έναν πίνακα του σπουδαίου Ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, αλλά σε ένα σύνολο πολλών πινάκων με το ίδιο θέμα. Εικάζεται πως η συλλογή αυτή ξεπερνά τις 250 ελαιογραφίες με την υπογραφή του Monet.

2.Πριν ζωγραφίσει τα νούφαρα… Τα φύτεψε!

Κάποτε ο Monet, μέσα από το παράθυρο ενός τρένου, είδε το γαλλικό χωριό Giverny που τον μάγεψε με την ομορφιά του. Το 1883 νοίκιασε εκεί ένα σπίτι και το 1890 κατάφερε να το κάνει δικό του.

Όταν, λοιπόν, δεν ζωγράφιζε τον κήπο του σπιτιού εκείνου… τον αναδιαμόρφωνε! Ουσιαστικά, δημιούργησε έναν τόπο γαλήνης, ηρεμίας και χαλάρωσης τον οποίο στη συνέχεια αποτύπωσε και στα έργα του.

Χαρακτηριστικά είχε πει: «Δεν είμαι ικανός σε τίποτα άλλο πέρα από τη ζωγραφική και την κηπουρική»!

Claude Monet

3.«Τα Νούφαρα» δεν θα υπήρχαν σήμερα αν ο Monet είχε συμμορφωθεί στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Giverny έλεγε πως τα νούφαρα τα οποία εισήγαγε ο Monet από χώρες της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής για τον κήπο του, έπρεπε να απομακρυνθούν πριν δηλητηριάσουν το νερό ολόκληρης της πόλης. Ευτυχώς για εμάς, ο Monet τους αγνόησε!

4.Με τον καιρό «Τα Nούφαρα» ήρθαν όλο και πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Με τα χρόνια, ο Monet πλησίαζε τη λίμνη με τα νούφαρά του όλο και περισσότερο, μέχρι που οι άκρες της λίμνης έφτασαν στις άκρες του πίνακα και τελικά τις ξεπέρασαν. Από εκεί και πέρα τα έργα του μετατράπηκαν σε μια μελέτη επάνω στο νερό και στον τρόπο με τον οποίο καθρεφτίζεται το φως -αλλά και ολόκληρος ο κόσμος- επάνω σε αυτό.

Claude Monet, Water Lilies (1916) from the collection of The National Museum of Western Art, Tokyo

5.Ο Monet γιόρτασε τη λήξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, χαρίζοντας στη Γαλλία «Τα Νούφαρά» του.

Με τη λήξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου,  το 1918, ο Monet υποσχέθηκε στην πατρίδα του ένα «Μνημείο Ειρήνης»: ένα πλήθος από πίνακες που απεικόνιζαν τα νούφαρά του.

Σε αντάλλαγμα, η Γαλλία τον τίμησε προβάλλοντας μερικά από τα μεγαλύτερα έργα του στο Μουσείο Ορανζερί  στο Παρίσι (Musée de l’Orangerie), όπως εκείνος το ονειρευόταν:  Σε δύο ειδικά διαμορφωμένες οβάλ εκθεσιακές αίθουσες  που χτίστηκαν για να φιλοξενήσουν τα τεράστια «Νούφαρα» του Monet, δημιουργώντας ένα πλήρες πανόραμα της αγαπημένης θέας του ζωγράφου.

Claude Monet, Bridge over a Pond of Water Lilies (1840–1926) from the collection of the MET Museum

6.«Τα Νούφαρα» άλλαξαν τα δεδομένα του ιμπρεσιονισμού.

Όπως εξηγεί η επιμελήτρια του MoMA (Museum of Modern Art), Ann Temkin, στον πρώιμο ιμπρεσιονισμό κοιτάζοντας έναν πίνακα είχαμε την αίσθηση ότι βρισκόμασταν έξω από αυτόν και βλέπαμε μια παραλία ή ένα λιβάδι από την οπτική γωνία που ο καλλιτέχνης ήθελε να το δούμε. Σε αυτό συνέβαλαν και  κάποια σημάδια που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι ζωγράφοι, όπως ο ορίζοντας, που μας δημιουργούσαν την αίσθηση «Εδώ είμαι εγώ σαν πρόσωπο» και «Εδώ είναι το τοπίο που ο ζωγράφος δημιούργησε για εμένα».

Με «Τα Νούφαρα», αλλάζοντας τη διάσταση του καμβά και κάνοντάς τον μεγαλύτερο από τον θεατή, κατάφερε να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι αυτός που βρίσκεται μπροστά στον πίνακα, με κάποιον τρόπο μεταφέρεται μέσα σε αυτόν! Όλα τα γνωστά σημάδια, όπως τα όρια της λίμνης, ο ουρανός ή τα δέντρα στο βάθος του πίνακα εξαφανίζονται και μένει μόνος ο θεατής να θαυμάζει τα νούφαρα και την επιφάνεια του νερού, με τα σύννεφα και το φως να καθρεφτίζονται επάνω της.

Με τον τρόπο αυτόν ο Monet δημιούργησε ένα νέα ρεύμα στον Ιμπρεσιονισμό, που έμελλε να εμπνεύσει όλους τους νέους καλλιτέχνες και θαυμαστές του.

Claude Monet, Water Lilies (1840–1926) from the collection of the MET Museum

Citygirls.gr extra: To Google Art Project σε συνεργασία με το μουσείο Ορανζερί δίνουν σε όλο τον κόσμο την δυνατότητα να περιηγηθεί δωρεάν, μέσα από τον υπολογιστή του, στις δύο οβάλ αίθουσες που δημιουργήθηκαν ειδικά για να φιλοξενήσουν τα περίφημα “Νούφαρα” του Claude Monet. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε εδώ!

Share and Enjoy !