Μπαχρέιν: Ταξίδι στο χρόνο στην παλιά Μουχάρακ

Ο χρόνος.  Δεν τον ακούς, δεν μπορείς να τον δεις ούτε να τον αγγίξεις. Μπορείς όμως να τον μετρήσεις. Να σας πάω ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο; Γύρω στον 19ο αιώνα, στη λιτότητα και στην απλότητα που ήταν οι δύο μεγαλύτεροι θησαυροί της εποχής.

Μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Μανάμα, βρέθηκα στο στολίδι του νησιού, στηv καρδιά της παλιάς Μουχάρακ. Γραφική γειτονιά, τοίχοι με ζωγραφιές, πολύχρωμα σοκάκια, αρώματα που σε ταξιδεύουν και μύρισε νησί.


Ένας ζωντανός παραδοσιακός οικισμός που χαρίζει γεύσεις από παράδοση, ένα ταξίδι στην ιστορία. Νιώθεις στο διάβα σου ότι έχεις χαθεί στο χρόνο. Οι εικόνες που αντίκρισα δεν μπορούν να αποτυπωθούν από καμία φωτογραφία ή βίντεο.

Παρά τα ήθη και τα έθιμα, η αραβική αρχιτεκτονική κατέχει σημαντική θέση στον αραβικό πολιτισμό. Λάτρης μεν της υπερβολής, της χλιδής και της πολυτέλειας αλλά το αυθεντικό δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Δεν υπάρχει καμιά άλλη τόσο ωραία και περιζήτητη φινέτσα όσο η απλότητα.

Ρίχνοντας μια συναρπαστική ματιά στη ζωή πριν το πετρέλαιο, τρύπωσα και εγώ στο αρχοντικό του Shaikh Isa Bin Ali, ένα άκρως παραδοσιακό σπίτι της παλαιάς εποχής  κατάλληλο να πάρεις μια αίσθηση για τις μέρες που πέρασαν.


Μπαίνοντας θα αντικρίσεις στον κύριο χώρο μια μεγάλη αυλή που αποτελούσε το καθιστικό, που το καλοκαίρι κρατιόταν δροσερό χάρη στον φυσικό κλιματισμό που έχει το σπίτι.


Εφαρμόστηκαν ειδικές οικοδομικές τεχνικές και απλές πρακτικές για τον αερισμό και το δροσισμό των εσωτερικών χώρων μέσω της φυσικής κίνησης του αέρα. Στο βάθος θα δεις τον ανεμόπυργο, στενής διατομής σε συνδυασμό με κατάλληλα ανοίγματα, που προκαλούσε έντονη κυκλοφορία ρευμάτων.

Το παλάτι είναι χωρισμένο σε τέσσερα τεταρτημόρια, το καθένα τοποθετημένο γύρω από την αυλή. Το πρώτο για τον βασιλιά, το δεύτερο για τις συζύγους του, το τρίτο για τους υπηρέτες και το τέταρτο για τους φιλοξενούμενους.

Είναι κατασκευασμένο από τούβλα με λάσπη που καλύπτονται με γύψο. Είναι δυόροφο κτίσμα  και η πλειοψηφία των δωματίων βρίσκονται στον πρώτο όροφο. Έχει δύο εισόδους, μία στη βόρεια πλευρά για την οικογένεια και μία στη νότια για τους επισκέπτες.

Τα παράθυρα είναι μεγάλα και κοσμούνται από πολύχρωμα υαλοστάσια και τα τοιχώματα είναι περίπου ενός μέτρου πάχους για να κρατάνε το εσωτερικό του σπιτιού δροσερό.

Ακόμη και άδειο, η αρχιτεκτονική του είναι καταπληκτική.

Ψέματα μην σας πω, συνειδητοποιώ μέρα με τη μέρα, ότι ο κάθε τόπος έχει μια ξεχωριστή ομορφιά…

Άλλες φορές αρκετά καλά κρυμμένη για να τη βρεις εύκολα… Πρέπει να συναναστραφείς και να ανακατευτείς με τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους για να μάθεις και να εξελιχθείς.

Αν απορείτε λοιπόν τι βρήκα σ’ αυτό το μικρό νησί και αγάπησα, σας έχω την απάντηση.

«Some people look for a beautiful place, others make a place beautiful!»

Many kisses, Marinaki.

Share and Enjoy !

Filed under City Girls, Manama

Μanama oh-na-na (ay), half of my heart is in Manama oh-na-na-na... Χαίρετε! Είμαι το Μαρινάκι! Αγαπημένη γωνία της γενέτειρας πόλης μου είναι Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Ναι εκεί που μυρίζει τσουρέκι! Από την άκρως ερωτική Θεσσαλονίκη με όλα τα με, σε και τα αφού. Μόνιμoς κάτοικος του Μπαχρέιν γιατί άλλωστε σαν σωστή υδροχοΐνα θα τα γκρεμίζω όλα μέχρι να τα φτιάξω όπως θέλω εγώ, τίποτα λιγότερο. Το να ζεις στο εξωτερικό είναι μια εμπειρία που πρέπει να τη ζήσεις. Όφειλα στις αισθήσεις μου να δοκιμάσω νέα πράγματα, μερικές εμπειρίες αξίζουν την απόσταση. Και όταν πλέον έχεις φτάσει εκεί που θέλεις πρέπει να είσαι αυθόρμητος και περιπετειώδης. So…welcome to Bahrain!