Η Λιθουανία με τη ματιά της Άννας Δούκα-Γιασικεβίτσιους

Η Άννα Δούκα-Γιασικεβίτσιους είναι μία όμορφη, δυναμική γυναίκα, καθώς και μία γλυκιά μανούλα που πλέον ζει μόνιμα στη Λιθουανία, αφού είναι παντρεμένη με τον κορυφαίο πρώην μπασκετμπολίστα και νυν προπονητή της Zalgiris Kaunas bc, Sarunas Jasikevicius.

Τη συναντήσαμε, πού αλλού, μέσα στο γήπεδο Zalgirio Αrena και μας μίλησε για τη Λιθουανία που αποτελεί πλέον δεύτερο σπίτι για εκείνη αλλά και για τη Λιθουανική γλώσσα, την κουζίνα, τις διαφορές των Ελλήνων με τους Λιθουανούς και φυσικά μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το τι να δούμε και να κάνουμε όταν βρεθούμε στη χώρα!

Άννα μου, περιέγραψέ μας, σύντομα τη Λιθουανία. Η Λιθουανία είναι…
Η Λιθουανία είναι μια μικρή όμορφη χώρα της Βορειοανατολικής Ευρώπης με 3.000.000 κατοίκους, με πολύ πράσινο, πολλές λίμνες και πολύ κρύο και χιόνι το χειμώνα.

Ποιές είναι οι πρώτες τρεις λέξεις-συναισθήματα που σου έρχονται στο μυαλό, όταν ακούς «Λιθουανία» και τι αγαπάς περισσότερο σ´αυτή;

Tρεις λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν ακούω Λιθουανία είναι: οικογένεια, φίλοι, κρύο. Πλέον μένω αρκετά χρόνια εδώ, μιλάω τη γλώσσα, έχω πολλούς καλούς φίλους και οικογένεια, οπότε νιώθω τη Λιθουανία σπίτι μου..

Ποιες είναι οι αγαπημένες συνήθειες των γυναικών στη Λιθουανία και πώς είναι οι Λιθουανές μανούλες; Σαν την ελληνίδα μάνα; (Χαχα!)

Οι Λιθουανές μανούλες είναι πολύ καλές, αλλά χωρίς την «υπερβολή» της Ελληνίδας μάνας… είμαστε μοναδικές στο είδος μας. Σε γενικά, όμως, πλαίσια οι Λιθουανές γυναίκες γίνονται μανούλες πολύ πιο νέες σε σχέση με τις Ελληνίδες. Αν κάνεις μια βόλτα στην πόλη θα παρατηρήσεις πως οι περισσότερες γυναίκες (και άντρες) κάτω των 30 έχουν ήδη 1-2 παιδιά, πράγμα αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα μας στην Ελλάδα.

Άννα μου, έμαθες τη γλώσσα, μιλάς λιθουανικά; Είναι δύσκολη γλώσσα όπως τα ελληνικά;
Η Λιθουανική γλώσσα είναι πολύ δύσκολη γλώσσα όπως και η Ελληνική. Με πολλούς κανόνες, βαριά προφορά και πολλές αλλαγές στις καταλήξεις των λέξεων που την κάνουν ακόμα πιο δύσκολη. Μετά από μερικά χρόνια μένοντας εδώ, με μερικά μαθήματα Λιθουανικών που έκανα τους πρώτους μήνες για μάθω τους βασικούς κανόνες, και με τα παιδιά μου να μιλούν άπταιστα τη γλώσσα, πλέον μιλάω και καταλαβαίνω απόλυτα τα Λιθουανικά. Αυτό κάνει τη ζωή μου εδώ πολύ ευκολότερη.

Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Λιθουανίας ως χώρας;
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Λιθουανίας είναι το μπάσκετ (όσο και αν ακούγεται περίεργο) και ο καιρός, φυσικά. Βέβαια, ο καιρός είναι ίδιος σε όλες τις Βόρειες χώρες (πολύ χιόνι και κρύο, με θερμοκρασίες να φτάνουν και το -25 το χειμώνα), οπότε αυτό που την ξεχωρίζει από τις άλλες Βαλτικές χώρες, είναι η λατρεία του κόσμου για το μπάσκετ.

Μόνο αν την επισκεφτείς, μπορείς να νιώσεις το πόσο «μπασκετοχώρα» είναι, όπως τη χαρακτηρίζουν. Το μπάσκετ είναι σαν θρησκεία για τους Λιθουανούς και το περνάνε και στις επόμενες γενιές.


Ο κρύος καιρός αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να ζήσει μόνιμα ένας Έλληνας στη Λιθουανία;
Ας ξεκινήσουμε από όλους τους ανασταλτικούς παράγοντες που υπάρχουν, για να ζήσει ένας Έλληνας στο εξωτερικό γενικότερα…χαχαχα! Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να αφήσεις τη χώρα σου και την οικογένειά σου, για να πας να μείνεις κάπου αλλού. Ειδικότερα αν φεύγεις από μια πανέμορφη και ηλιόλουστη χώρα σαν τη δικιά μας. Δεν θεωρώ, όμως, πως το κρύο είναι ανασταλτικός παράγοντας. Το βασικό είναι ο λόγος (που μετατρέπεται σε κίνητρο) που σε φέρνει στη Λιθουανία ή οπουδήποτε αλλού. Σίγουρα, όμως, ένας Έλληνας θα προσαρμοστεί λίγο δυσκολότερα εδώ και θα του λείπει περισσότερο ο ήλιος.

Μοιάζουμε ή διαφέρουμε οι Έλληνες από τους Λιθουανούς;
Διαφέρουμε πολύ οι Έλληνες με τους Λιθουανούς και το κατάλαβα όταν ήρθα να μείνω μόνιμα στη χώρα. Μπορεί να είμαι παντρεμένη με Λιθουανό αλλά δεν έχει καθόλου τη νοοτροπία της χώρας του. Οπότε γνωρίζοντας μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων όλων των ηλικιών, έφτασα στο συμπέρασμα πως διαφέρουμε πάρα πολύ στη νοοτροπία, στον τρόπο σκέψης, στον τρόπο έκφρασης και στο πώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Όλοι οι «Βόρειοι» λαοί είναι τελείως διαφορετικοί από τους «Μεσογειακούς» .

Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα και τι καθόλου;
Μου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, ο ήλιος, η θάλασσα και το φαγητό. Δεν μου λείπει η ελληνική γραφειοκρατεία, η έλλειψη οργάνωσης και η αγένεια.


Ποια συνήθεια των Λιθουανών δε μπορείς να υιοθετήσεις με τίποτα;
Μια συνήθεια των Λιθουανών που δεν μπορώ με τίποτα να υιοθετήσω είναι η υπερβολή τους στο να οργανώνουν τα πάντα αρκετά νωρίτερα από όσο χρειάζεται. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα απλό ραντεβού για κούρεμα, να το έχει κανονίσει κάποιος ένα ή και δύο μήνες πριν. Δηλαδή τον Μάρτιο μπορεί να κλείσουν ραντεβού για κούρεμα για τέλη Μαϊου. Κι αυτό συμβαίνει με όλα τα πράγματα. Αυτή την υπερβολή δεν μπορώ να την κατανοήσω με τίποτα.

Τι προτείνεις να κάνει κάποιος, ερχόμενος στη Λιθουανία ως επισκέπτης, για να ζήσει τον παλμό της χώρας;
Θα πρότεινα σε κάποιον να επισκεφτεί το Βίλνιους, να δει όλα τα αξιοθέατα, μουσεία και κάστρα. Να επισκεφτεί το “Trakai” Κάστρο που βρίσκεται μέσα σε μια λίμνη κι είναι πανέμορφο.

Να επισκεφτεί το Κάουνας, να περπατήσει στην παλιά πόλη και σίγουρα να παρακολουθήσει έναν αγώνα της “Zalgiris” στο γήπεδο που βρίσκεται πάνω σε νησί, όπως το αποκαλούν, διότι είναι πάνω στο ποτάμι και είναι περιτριγυρισμένο από νερό. Να επισκεφτεί τις παραθαλάσσιες περιοχές το καλοκαίρι και να περπατήσει στα πανέμορφα καταπράσινα πάρκα μια ηλιόλουστη μέρα.

Ποιο είναι το βασικό υλικό της Λιθουανικής κουζίνας; Σου αρέσουν γευστικά τα παραδοσιακά φαγητά; Τα μαγειρεύεις ή επιμένεις ελληνικά;
Βασικό υλικό της Λιθουανικής κουζίνας είναι οι πατάτες και το κρέας. Μου αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά τους φαγητά όπως τα «τσεπελίνε»/“cepelinai” , τo Λιθουανικό τηγανητό ψωμί / «kepta duona” , οι σούπες τους και το σακότις /”sakotis” που είναι ένα είδος κέικ με πολύ ενδιαφέρουσα εμφάνιση. Σε γενικά πλαίσια, όμως, η λιθουανική κουζίνα δεν έχει πολλά μπαχαρικά και δεν είναι πολύ γευστική. Στο σπίτι μου εννοείται πως κυριαρχεί η ελληνική κουζίνα. Με παραδοσιακά φαγητά και πολλά μυρωδικά.

Κάουνας, Βίλνιους ή κάπου αλλού; Αγαπημένο μέρος για εξόρμηση;
Ζω στο Κάουνας, λατρευώ το Βίλνιους και θεωρώ πανέμορφη την Πάλανγκα και τη Νίδα το καλοκαίρι. Το Βίλνιους (η πρωτεύουσα της Λιθουανίας) είναι όπως όλες οι Ευρωπαϊκές πόλεις. Όμορφο, μεγάλο, οργανωμένο, με ωραίους πλακόστρωτους δρόμους και με άπειρες επιλογές για όλα τα γούστα. Το Κάουνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας, αλλα αρκετά μικρότερη από το Βίλνιους. Οπότε τα πράγματα είναι πιο απλά εδώ, αλλά εξίσου οργανωμένα. Η Πάλανγκα είναι η παραθαλάσσια περιοχή της Λιθουανίας, μια πολύ όμορφη πόλη που πλημμυρίζει από κόσμο τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές ημέρες. Και η Νίδα (Νida) είναι μοναδική στο είδος της, με τους πανύψηλους και ατελείωτους λόφους από άμμο. Μοναδικό μέρος και πολύ προστατευμένο για την ιδιαιτερότητά του.

Τέλος, Ελλάδα ή Λιθουανία;
Ελλάδα ή Λιθουανία; Δύσκολη ερώτηση! Δύσκολη κι η απάντηση! Δεν θα μπορούσα να διαλέξω.. Αγαπώ και τις δυο χώρες αλλά η Ελλάδα κατέχει την ψηλότερη θέση στη καρδιά μου!

 

Το φωτογραφικό υλικό μας παραχώρησε η κα Άννα Δούκα-Γιασικεβίτσιους από το προσωπικό της αρχείο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου από άλλο site/blog χωρίς την έγγραφη άδεια του Citygirls.gr

Share and Enjoy !

Filed under Alytus, City Girls, Interviews

Πολυαγαπημένοι μου αναγνώστες, Γεια σας, Εγώ είμαι η Δήμητρα Σιβρή και δημοσιογραφώ σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή μου, μέχρι σήμερα.. Στα 28 μου, αισίως, διαθέτω ακόμα την σπίθα της νιότης, την μαχητικότητα της γυναικείας φύσης, την λογιοσύνη της Φιλολόγου, την Αισθητική της Θεσσαλονικιάς, την αμεσότητα από την επαφή μας στα social media και την καλώς εννοούμενη τρέλα μίας Υδροχόου! Τώρα που συστηθήκαμε... Στόχος είναι να γίνουμε συνεπιβάτες στο “City Girls” και να συνταξιδέψουμε, να ξεχαστούμε, να ονειρευτούμε και να ονειροπωλήσουμε μέσα από τα άρθρα και τις περιγραφές μου στην πιο ανεξερεύνητη πλευρά της ζωής και του πλανήτη μας.. Ας βολτάρουμε στον Κόσμο, λοιπόν! Σας περιμένω ολους! Πάντα με αγάπη, Δήμητρα.