Συνταγή για πεντανόστιμη vegan μαγειρίτσα!

vegan μαγειρίτσα

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι ένα από τα πιο ωραία φαγητά που φτιάχνει η μητέρα μου. Μας αρέσει τόσο πολύ που τη μαγειρεύει και άλλες φορές, εκτός της βραδιάς της Ανάστασης. Τα παιδιά γενικά δεν εκτιμούν αυτό το έδεσμα για ευνόητους λόγους…

Ποιο παιδί θα ήθελε να δοκιμάσει κάτι που έχει την όψη της μαγειρίτσας; Η δική μου κόρη όμως, τη λάτρευε από μικρή! Η αφορμή για να δοκιμάσω τη συνταγή που θα σας παρουσιάσω ήταν  η στροφή αυτής της κόρης μου στη χορτοφαγία. Όταν έφτασε λοιπόν το Πάσχα προσπάθησα να ετοιμάσω κάτι για εκείνη που θα αντικαθιστούσε το κρέας που είχε βγάλει από τη διατροφή της. Τα μανιτάρια ανέλαβαν αυτό το έργο και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό!

Σε εκείνο το τραπέζι της Ανάστασης υπήρχαν δύο μαγειρίτσες, η κλασσική και η vegan. Οι υπόλοιποι που έτρωγαν την ‘παλιά’ κοίταζαν εμένα και την Ειρήνη που τρώγαμε την ‘καινούρια’ με βλέμμα γεμάτο αμφιβολία. Την επόμενη χρονιά, χωρίς να τους προετοιμάσω, μαγείρεψα για όλους τη vegan εκδοχή. Ζορίστηκαν λίγο, αλλά τη δοκίμασαν και τελικά τη λάτρεψαν. Η εναλλακτική αυτή μαγειρίτσα είναι πιο ελαφριά από την κλασσική και αποφεύγει κανείς την ενασχόληση με τον καθαρισμό-τεμαχισμό εντοσθίων, που προσωπικά απεχθάνομαι.

Υλικά για την συνταγή (8 άτομα):

500 γραμμάρια μανιτάρια πλευρώτους

2 μαρούλια

1 κρεμμύδι ξερό

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κούπα άνιθο

½ κούπα μαΪντανό

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή χλιαρό νερό

2 κουταλιές της σούπας ταχίνι

Χυμό από δύο λεμόνια

1/3 κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Προετοιμασία:

Ψιλοκόβω τα μαρούλια, το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Κόβω τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια. Έχω τον ζωμό έτοιμο χλιαρό.

Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και εκεί σοτάρω το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τα μανιτάρια και τα σοτάρω ώσπου να ‘βγάλουν’ τα υγρά τους. Ρίχνω τον μισό ζωμό και τα αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι, περίπου 20 λεπτά. Προσθέτω τα μαρούλια, αφήνω να μαραθούν λίγο, και ρίχνω τον άνιθο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνω και αφήνω να βράσουν όλα μαζί 10 λεπτά ακόμη ή ώσπου να μαλακώσουν τα μαρούλια. Προσθέτω ζωμό ανάλογα με το πόσο αραιή θέλω τη σούπα. Λιώνω το ταχίνι στο χυμό λεμονιού μαζί με λίγο χλιαρό νερό. Το ρίχνω στην κατσαρόλα και αφήνω να βράσει 2-3 λεπτά.

Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη!

Σημειώσεις:

    • Ζωμό λαχανικών μπορείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε εύκολα  οποιαδήποτε στιγμή και να τον έχετε στην κατάψυξη.
    • Τα μανιτάρια πλευρώτους που σας προτείνω μπορούν να αντικατασταθούν από άλλο είδος που σας αρέσει.
    • Τα φρέσκα κρεμμυδάκια μπορούν να αντικατασταθούν από πράσα.
    • Ο χυμός του λεμονιού μπορεί να είναι λιγότερος ή περισσότερος ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Καλή επιτυχία!

Share and Enjoy !