Τορόντο: Με τα μάτια της Γιονίντας

Πριν συστήσω το Τορόντο, πρέπει να αναφέρω ότι μου είναι πρωτόγνωρο να γράφω (τουλάχιστον δημόσια) σε πρώτο ενικό. Τα νομικά κείμενα, δικόγραφα ή εργασίες, σου επιτρέπουν να κρύβεσαι πίσω από το τρίτο ενικό, ενώ ακόμα κι όταν εκφράζεις τη γνώμη σου μπορείς να αποστασιοποιηθείς με το αγαπημένο μου «κατά τη γνώμη της γράφουσας». Ωστόσο, για μια πόλη μπορείς να διαβάσεις κι από πιο επίσημες πηγές. Είναι, όμως, η οπτική γωνία του γράφοντος που κάνει το αποτέλεσμα διαφορετικό (ίσως μοναδικό).

Τη δική μου οπτική γωνία για το Τορόντο, λοιπόν, θα αποτυπώσω εδώ. Ας ξεκινήσω από το γνώριμο τρίτο ενικό: υποστηρίζεται ότι το Τορόντο είναι η πιο πολυπολιτισμική πόλη στον κόσμο. Έχοντας ζήσει εδώ λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μπορώ να το επιβεβαιώσω ανεπιφύλακτα. Η πόλη, που αρχικά είχε ονομαστεί Yόρκ (York), παραμένει έως σήμερα η πρωτεύουσα του τέως Άνω Καναδά (Upper Canada), νυν Οντάριο, από το 1793. Μετονομάστηκε σε Τορόντο το 1834, μεταξύ άλλων για να αποφευχθεί η σύγχυση με την – πολύ πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη – Νέα Υόρκη.

Ενθύμιο εκείνης της εποχής είναι τα κτίρια του Κοινοβουλίου του Οντάριο και του παλαιού Δημαρχείου, που κοσμούν το κέντρο της πόλης, καθώς και της Έπαυλης Όσγκουντ (Osgoode Hall), που στέγαζε τον Δικηγορικό Σύλλογο αλλά και την πρώτη νομική σχολή του Οντάριο.

Συντριβάνι, το οποίο το χειμώνα χρησιμοποιείται ως παγοδρόμιο, ανάμεσα στο Παλαιό Δημαρχείο, το Νέο Δημαρχείο και την Έπαυλη Όσγκουντ. 

Εξίσου γραφικά είναι τα κτίρια των διαφόρων σχολών του Πανεπιστημίου του Τορόντο (University of Toronto), στην Πανεπιστημιούπολη του Σαιντ Τζόρτζ (Saint George Campus) – περίπου 20 λεπτά οδοιπορικώς βόρεια από το Παλαιό Δημαρχείο, και ακόμα πιο εντυπωσιακές οι βιβλιοθήκες τους (οι οποίες απαιτούν ξεχωριστό αφιέρωμα).

University College, University of Toronto 

University College, University of Toronto 

Victoria College, University of Toronto

Trinity College, University of Toronto 

Πιο αστικά τοπία μπορεί να συναντήσει κανείς στην Πλατεία Ντάντας (Dundas Square) – όπου βρίσκεται το τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Καναδά, το Ίτον Σέντερ (Eaton Center) – καθώς και πιο νότια, στην περιοχή που είναι γνωστή ως Financial District, ή Bay Street, αντικρύζει κανείς τα πιο ψηλά κτίρια της πόλης.

Dundas Square, Toronto 

University Av. & York St., Toronto 

Wellington St., Toronto 

Πιο νότια ακόμη, συναντά κάποιος τις μαρίνες της Λίμνης Οντάριο (Ontario Lake), ιδανικές για βόλτα τα καλοκαιρινά απογεύματα. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή ως Entertainment District, καθώς φιλοξενεί το Rogers Centre και τον CN Tower, ο οποίος ήταν το υψηλότερο κτίριο του κόσμου έως το 2009, πριν του “κλέψει” τα ηνία το Burz Khalifa στο Ντουμπάι.

Toronto Waterfront – Στο βάθος φαίνεται o CN Tower (δεξιά) και το Rogers Centre (αριστερά) 

Waterfront, Lake Ontario, Toronto 

Rogers Centre, Toronto 

Γραφικές συνοικίες που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος είναι το Kensington Market στη Spadina Avenue, το Saint Lawrence Market και το Yorkville, που θυμίζουν κάπως τα Εξάρχεια, τη Βαρβάκειο Αγορά και την Κηφισιά, αντίστοιχα. Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον αγαπημένο μου προορισμό, το Distillery District, ένα πλακόστρωτο με πολλά καταστήματα και εστιατόρια, όπου παλιά βρίσκονταν τα ποτοποιεία της περιοχής. Γενικότερα δε, περιοχές με φημισμένα εστιατόρια και μπαρ μπορεί να βρει κανείς στην Church Street, την Queen Street West, την College Street, όπως και την περιοχή Ossington.

Distillery District, Toronto 

Ξεκίνησα, ωστόσο, να περιγράφω τo Τορόντο ως την πιο πολυπολιτισμική πόλη του κόσμου. Αυτό είναι προφανές από το γεγονός ότι μπορεί κανείς να βρει στο Τορόντο μικρές εκδοχές κάθε χώρας, όπως τις Little Italy, Little Portugal, Koreatown, Chinatown και, φυσικά, την Greektown ή αλλιώς Danforth. Σε αυτή την πολυπολιτισμικότητα όμως δεν χάνεσαι, αλλά βρίσκεις τη δική σου φωνή, καθώς καμία εθνικότητα δεν θεωρείται υποδεέστερη ή υπέρτερη κάποιας άλλης. Στο Τορόντο είσαι ο,τι δηλώσεις⸱ αυτό όμως δεν σε διαφοροποιεί, αλλά σε κάνει να ξεχωρίζεις με τρόπο θετικό και ευπρόσδεκτο, με τα ήθη, τα έθιμα και τις εμπειρίες σου.

Ίσως σε αυτή την ελευθερία να διατηρήσεις την ταυτότητά σου οφείλεται το γεγονός ότι οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι που έχω συναντήσει στο Τορόντο θυμίζουν τόσο έντονα ένα στιγμιότυπο από μια άλλη ελληνική εποχή⸱ την εποχή που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους εγκαταστάθηκαν στον Καναδά ερχόμενοι από την Ελλάδα, διατηρώντας τις λεκτικές επιλογές που στην Ελλάδα του σήμερα έχουν από καιρό ξεχαστεί… Πιο έντονο όμως είναι ένα άλλο γνώρισμά τους, που και σήμερα σε κάποιο βαθμό απαντάται στην Ελλάδα: η φιλοξενία. Ίσως αυτή η φιλοξενία είναι ο λόγος που από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι ανήκω εδώ, στο Τορόντο, στον μακρινό και σχεδόν μονίμως παγωμένο Καναδά, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.

Share and Enjoy !