Έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ.

Επισκέφτηκα το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ μία Τετάρτη πρωί σε προγραμματισμένη ξενάγηση για το κοινό, με θέμα την αναδρομική έκθεση του Σωτήρη Σόρογκα.

Χάρηκα πολύ, γιατί την ώρα που πήγα είδα το μουσείο γεμάτο παιδιά! Γυμνάσιο, Λύκειο και ένα νηπιαγωγείο! Τι ωραίο να βλέπω νέα παιδιά να μαθαίνουν να αγαπούν την τέχνη! Μπράβο στους δασκάλους τους και σε όσους είναι υπεύθυνοι για αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία.

Στην ξενάγηση ήμασταν λίγες γυναίκες- καθημερινή και εργάσιμη γαρ- με πολλή όρεξη να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε για τον αγαπημένο μας ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα.

Αυτό που με μαγεύει σ’ αυτές τις εκθέσεις, και ειδικά όταν υπάρχει διαθέσιμη ξεναγός, όπως η καταπληκτική και πολύ καλά διαβασμένη και χαμογελαστή Χριστίνα, είναι ότι τα έργα αρχίζουν να σου μιλούν και κατανοείς καλύτερα τον ζωγράφο.

Βλέποντας τα πρώιμα σχέδια από την περίοδο της εκπαίδευσής του, τον επηρεασμό του από τα τότε πολιτικά γεγονότα της Ελλάδος, τη βυζαντινή αγιογραφία, τις προσωπικές του σχέσεις, μέχρι και την αγάπη του για συγκεκριμένους ποιητές, όταν μαθαίνεις όλα αυτά, οι πίνακές του ξεδιπλώνουν μπροστά σου την πορεία μιας ζωής.

Η εποχή που στις περίφημες πέτρες του εμφανιζόταν η παπαρούνα, μετά ένα πιο ανοιχτόχρωμο λουλουδάκι, μέχρι την περίοδο χρόνια μετά όπου εξαφανίστηκε τελείως αυτού του είδους η έκφραση, όλη αυτή η διαδρομή έχει μία απίστευτη γοητεία.

Τα ξύλα, οι πέτρες, οι πόρτες,τα άλογα, τα πορτραίτα, η φθορά, η απουσία, το παλιό και το νέο, όλα εκεί. Αγαπούσα τον Σόρογκα σαν καλλιτέχνη πριν περάσω το κατώφλι της έκθεσής του. Τώρα θα τον αγαπώ περισσότερο γιατί νιώθω σαν τον γνώρισα.

Οι πίνακές του έχουν μια ποίηση δύσκολη να την περιγράψει κανείς. Την νιώθεις όμως σχεδόν σε κάθε έργο του.

Αν τυχόν δεν προλάβετε την έκθεση στο Τελλόγλειο, καθώς λήγει στις 15 Απριλίου, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε τα έργα του όπου τα βρείτε. Οι τεράστιοι αυτοί όγκοι θα σας μαγέψουν!

Tips

Όταν επισκεφτείτε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, δώστε στην γκαρνταρόμπα ο,τι τυχόν κουβαλάτε, για να έχετε μια πιο απολαυστική περιήγηση.

Θα εντυπωσιαστείτε από την ευγένεια και τις γνώσεις των ξεναγών.

Όταν τελειώσετε την όμορφη βόλτα σας στην τέχνη, ανεβείτε στον όροφο, όπου σας περιμένει ένα πανέμορφο καφέ-εστιατόριο για να ξεκουραστείτε και να ολοκληρώσετε γλυκά την εμπειρία σας.

Share and Enjoy !

Filed under Art Appreciation, Μουσεία και Εκθέσεις

Γεια σας City Girls!
Έχω σπουδάσει Κλινική Ψυχολογία (Μ.Α.), είμαι μέλος της American Psychological Association (A.P.Α.) και στο Citygirls.gr θα γράφω στη στήλη της Ψυχολογίας.
Αν αισθάνεστε πως υπάρχουν πράγματα στη ζωή σας που θα θέλατε ν’αλλάξουν και εύχεστε να γνωρίζατε τον τρόπο, σας προσκαλώ να δοκιμάσουμε μαζί μία διαφορετική προσέγγιση που θα σας φέρει πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη των στόχων σας.
Σε όποιο μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου κι αν βρίσκεστε, μπορούμε να συναντηθούμε μέσω βιντεοκλήσεων, από την άνεση του σπιτιού σας. Αν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη, το γραφείο μου είναι δίπλα στη πλατεία Αριστοτέλους, Τσιμισκή 54, 8ος όροφος. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και όλους τους τρόπους επικοινωνίας μας στο www.Psychologyforall.gr και www.LiaChakiami.com
Θα χαρώ πολύ να σας γνωρίσω!
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311243873