Ελληνική μόδα, 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας!

λαογραφικό μουσείο

Τέλος Οκτωβρίου και ενώ ήμουν στην Ελλάδα, δέχτηκα μια πρόσκληση να παραβρεθώ στα εγκαίνια της καινούργιας έκθεσης του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου». Τίτλος της έκθεσης “Ελληνική μόδα, 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας“.

ελληνική μόδα 100 χρόνια

Όταν έφτασα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στον Ταύρο όπου και φιλοξενείται η έκθεση, προς μεγάλη μου χαρά είδα το χώρο κατάμεστο με προσκεκλημένους. Όλοι στην ώρα τους περίμεναν ήσυχα την έναρξη της τελετής των εγκαινίων, και συνομιλούσαν μεταξύ τους με μια γλυκιά ηρεμία.

ελληνικός κόσμος 100

Στη σεμνή τελετή των εγκαινίων μας καλωσόρισαν εκπρόσωποι του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου» και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, τα οποία και συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν την εμπνευσμένη αυτή έκθεση.

Ο ενδυματολόγος- σκηνογράφος Νίκος Σαριδάκης που και την επιμελήθηκε, συγκινημένος αφιέρωσε την έκθεση στη σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη και αναφέρθηκε στη δημιουργία της που παρουσιάζεται στην έκθεση. Ένα υπέροχο λευκό μεταξωτό φόρεμα του 2005.

ελληνική μόδα σοφία κοκοσαλάκη

Είχα τη χαρά να με συστήσει μια φίλη μου στην ψυχή του Λαογραφικού την Ιωάννα Παπαντωνίου και, καθώς συζητούσαμε, μας πλησίασε η τέως βασίλισσα  Άννα Μαρία συνοδευομένη από τον γιο της Νικόλαο,

για να συγχαρεί την κυρία Παπαντωνίου για την έκθεση και να την ευχαριστήσει για την επιλογή να συμπεριλάβει και ένα δικό της φόρεμα. Ένα υπέροχο από κίτρινη μουσελίνα φόρεμα, σχεδιασμένο από τον Jean Desses το 1966, το οποίο διασώθηκε από το παλάτι του Τατοῒου.

Πλέον είναι στην έκθεση ως χρησιδάνειο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μια άλλη συντροφιά στην οποία με σύστησαν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, αναπολούσε τα παλαιότερα πάρτι. Τότε που ως νέες γυναίκες ντύνονταν με φορέματα που έραβε η μητέρα τους στη μια ή στην άλλη καλή μοδίστρα των Αθηνών.

Φορέματα που οι φιλενάδες τους ακόμη τα θυμούνται. Δημιουργίες εμπνευσμένες φορεμένες πια στα φιγουρίνια της έκθεσης, που δίπλα τους φωτογραφίζονται με καμάρι οι πρώτες ιδιοκτήτριες τους.

Η έκθεση παρουσιάζει τα εκθέματα όχι σε γυάλινες προθήκες, ανυψωμένα και επιβλητικά, αλλά ελεύθερα μπροστά σου σε άμεση επαφή με τον επισκέπτη τονίζοντας το εφικτό, το αληθινό.

ελληνική μόδα 100

Δίπλα τους άλλοτε τα ασορτί παπούτσια,άλλοτε η τσάντα, ή/και το φουλάρι. Σχεδόν μπορείς να φανταστείς την γυναίκα που τα φόραγε να βάζει το άρωμα της και να χορεύει στους μεγαλοπρεπείς χορούς των Αθηνών.

Υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου ο διακοσμητής Σταμάτης Ζάννος.

Τα 137 φορέματα από το 1920 έως το 2019  σηματοδοτούν 100 χρόνια ελληνικής μόδας. Παλαιότερο ένα κεραμιδί μερσεριζέ με κεντημένα σχέδια φυτών από τη Σύρο και 

νεότερο ένα μπλε σύνολο με σιφόν μπλούζα και λινή φούστα της «Zeus&Dion».

Μέσα σε αυτόν τον αιώνα η ελληνική μόδα έγραφε τη δική της εμπνευσμένη ιστορία με σταθερή ανοδική πορεία.

Άλλοτε ως προσπάθεια τεκμηρίωσης της ταυτότητάς της

και άλλοτε ως προσπάθεια αναζήτησης της ευρωπαϊκής της όψης, επηρεαζόμενη από τα παγκόσμια τεκταινόμενα.

Μην χάσετε αυτό το ταξίδι που μας προσφέρει απλόχερα το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα από τις συλλογές του.

Επισκεφθείτε και απολαύσετε την έκθεση μέχρι το τέλος του Γενάρη. Πάρτε παρέα τη μαμά σας ή τη θεία σας, αυτή που σαν μικρά κορίτσια βλέπατε να φεύγει στολισμένη και αρωματισμένη για το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς με την όμορφη ραμμένη τουαλέτα της.

ελληνική μόδα 100 μπλε φορεμα

 

“Ελληνική μόδα, 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (Peloponnesian Folklore Foundation)
Έως τις 31 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Share and Enjoy !