The Experts: Η δικηγόρος Μαρίνα Καλαϊτζή ανοίγει τον φάκελο Διαζύγιο

Τα τελευταία έτη, το διαζύγιο είναι μία πραγματικότητα κοινωνικά αποδεκτή -δεν το μάθατε από εμένα μάλλον.

Η χωρισμένη μαμά επίσης. Δίνω έμφαση στο “μαμά”, διότι επί της ουσίας, το «διαζύγιο», παίρνει σάρκα και οστά και έχει την τιμητική του, με την ύπαρξη των τέκνων.

Οι γυναίκες όταν χτυπούν την πόρτα του Δικηγόρου είναι ήδη αποφασισμένες. Σπάνια μου έχει τύχει γυναίκα να απευθυνθεί σε δικηγόρο χωρίς να επιθυμεί την έκδοση του διαζυγίου «χθες», εκτός αν η επίσκεψη στο δικηγορικό γραφείο είναι το τελευταίο όπλο προκειμένου να ταρακουνήσει τον σύζυγο και να αποδείξει ότι σοβαρολογεί. Είναι και αυτή μία μέθοδος να «σώσει» κάποιος τον γάμο του, σπάνια, αλλά την έχω δει να αποδίδει.

Οι αριθμοί, εξάλλου, μιλούν: 1 στα 4 ζευγάρια στην Ελλάδα οδηγούνται στο διαζύγιο, ενώ 7 στις 10 αιτήσεις διαζυγίων κατατίθενται από γυναίκες.

Οπότε, φίλη μου, που έχεις αποφασίσει να χωρίσεις, πρέπει ως δικηγόρος να σου πω τις εξής νομικές -και όχι μόνο- αλήθειες.

Αν είσαι παντρεμένη και δεν έχετε τέκνα με τον σύζυγο, δεν έχω να σου πω πολλά.

Για την ακρίβεια με ανακουφίζουν τα δεδομένα σου. Σου προτείνω λοιπόν, να το καλοσκεφτείς, να το συζητήσεις με τον σύζυγό σου -προσοχή δεν λέω να το ανακοινώσεις- κι αν είσαι βέβαιη ότι ο έγγαμος βίος έχει λάβει τέλος, βρες τον δικηγόρο που εμπιστεύεσαι και προχώρα στην έκδοση ενός συναινετικού διαζυγίου. Πλέον η διαδικασία έχει αλλάξει, να σε ενημερώσω, γίνεται μέσω συμβολαιογράφου, οπότε γίνεσαι διαζευγμένη πολύ γρήγορα.

Αν τώρα είσαι παντρεμένη με παιδιά και θέλεις να χωρίσεις, οφείλω να σου μιλήσω.

Είναι πολύ λογικό να διστάζεις, να μην τολμάς να πάρεις την απόφαση ακόμη και να ντρέπεσαι. Είναι πολύ πιθανόν να νιώθεις τύψεις για τα τέκνα σου. Διότι πράγματι, με την απόφαση να λάβεις διαζύγιο από τον πατέρα τους, επιλέγεις για αυτά χωρίς αυτά. Παρ’όλα αυτά, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι τα παιδιά μπορεί να είναι μικρά, ωστόσο αντιλαμβάνονται, βιώνουν και νιώθουν πολλαπλάσια τις εντάσεις, την ψυχρότητα, τον θυμό, εφόσον αυτά υπάρχουν στο σπίτι στο οποίο ζουν. Μεταξύ μας, είναι μαθηματικά αδύνατο να οδηγηθεί ένα ζευγάρι στη λύση του γάμου, χωρίς να έχουν προηγηθεί εντάσεις, οπότε μη νιώθεις ενοχές και για αυτό. Σίγουρα τα παιδιά στενοχωριούνται όταν οι γονείς τους χωρίζουν. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα τέκνα που θεωρούν ότι είναι υπεύθυνα για αυτή την απόφαση των γονέων τους. Εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις το διαζύγιο είναι προτιμότερο για τα παιδιά από το να ζουν με δύο γονείς που είναι ψυχροί, επιθετικοί, προσβλητικοί και αδιάφοροι ο ένας με τον άλλον.

Ωστόσο, πρέπει να σκεφτείς και τη ζωή μετά το διαζύγιο. Ακόμη και αν τελικώς συμφωνήσετε στα βασικά με τον πρώην σύζυγο, και εκδώσετε συναινετικό διαζύγιο- που είναι η καλύτερη επιλογή- ο κίνδυνος να εμφανίζονται διαρκώς προβλήματα όσο μεγαλώνουν τα παιδιά «για τα παιδιά» είναι αρκετά πιθανός. Σκέψου αν δε συμφωνούσατε όσο ήσασταν ζευγάρι, πόσο πιθανό είναι να αλλάξετε αμφότεροι χαρακτήρα ως πρώην σύζυγοι.

Φυσικά, υπάρχει και το σενάριο του κατά αντιδικία διαζυγίου. Εκεί είναι που ξεκινά ο Γολγοθάς για όλους. Αγωγή διαζυγίου, επιμέλειας, διατροφής, επικοινωνίας, ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινές διαταγές. Και όλα αυτά -εκτός από το διαζύγιο- να επαναλαμβάνονται ανά δύο έτη. Ενδεχομένως και μηνύσεις, ποινικές καταδίκες, για παραβιάσεις διατροφής και επικοινωνίας. Ενδεχομένως και όχι. Αλλά… όταν μπαίνεις στο χορό του διαζυγίου, χωρίς την έτερη συναίνεση, όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Μην εφησυχάζεσαι και παίρνεις ως παράδειγμα μόνο όσους γνωρίζεις και θεωρείς ότι χώρισαν πολιτισμένα. Διότι, από την εμπειρία μου μπορώ να σου πω ότι ακόμη και πολλά συναινετικά διαζύγια είναι μόνο κατ’όνομα «συναινετικά».

Με λίγα λόγια ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να χωρίσεις με τον πρώην σύζυγο και να «παντρευτείς» τελικώς τον δικηγόρο σου και πίστεψέ με, ούτε ο δικηγόρος σου με το πέρασμα των ετών χαίρεται με αυτό.

Το αν θα χωρίσεις τελικώς, η απόφαση είναι δική σου, όπως και οι συνέπειες. Απλά επέλεξε με σεβασμό πρώτα στον εαυτό σου, μετά στα τέκνα σου και τέλος στον άνθρωπο που κάποτε επέλεξες για σύντροφο. Να θυμάσαι πάντα ότι με το διαζύγιο ο πρώην σύζυγος χάνει μόνο την ιδιότητα του συζύγου, αλλά ποτέ του γονέα. Διότι η ιδιότητα του γονέα είναι «ισόβια», για αμφότερους.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους αυτού από άλλο site/blog χωρίς την έγγραφη άδεια του Citygirls.gr

Share and Enjoy !